Astăzi, 21 Iulie 2022, se împlinesc 20 de ani de la data în care Michael Schumacher a câștigat al cincilea titlu mondial din cariera sa și al treilea cu Ferrari.

Călduroasa zi în care a fost desfășurat cel de al 82-lea Grand Prix al Franței, din inima țării pe circuitul Magny-Cours, a fost una în care Schumi a creat istorie, obținând campionatul cu 6 curse înainte de finalizarea sezonului. Pilotul german deține recordul de concurentul ce a câștigat titlul cel mai devreme într-un sezon de Marele Circ.

Sezonul din 2002 al Campionatului Mondial de Formula 1

Sezonul din 2002 a reprezentat a 56-a ediție a Campionatului Mondial de Formula 1. Acesta s-a desfăşurat între 3 Martie şi 13 Octombrie, iar 17 curse au fost organizate în acea perioadă.

Echipa Prost nu a mai participat în acest sezon ca urmare a refuzului cererii de participare trimis organului administrativ al sportului, FIA. Pheonix Finance a cumpărat o parte din echipă, după ce aceasta a fost lichidată la începutul anului, însă FIA le-a refuzat participare pe motivul necumpărării întregii echipe. Constructorul Toyota s-a alăturat grilei de start, după o perioadă de dezvoltare ce a avut loc începând cu anul 2001. Ca urmare a tranzacției echipei Benneton celor de la Renault în 2000, echipa şi-a schimbat numele în 2002, alăturându-se grilei sub numele de Renault F1. În esență, echipa a rămas neschimbată datorită faptului că utilizau componente Renault încă din 1995. Echipa Arrows a abandonat încă de la Marele Premiu al Germaniei, din cauza unui colaps financiar. Britanicii din Milton Keynes au încercat să revină în sezonul din 2003, dar FIA nu i-au lăsat.

Marele Premiu al Franței

Cursa ce i-a permis lui Michael Schumacher să egaleze recordul de 5 campionate mondiale al lui Juan-Manuel Fangio a fost Marele Premiu al Franței. Cursa a avut loc pe 21 Iulie 2002, pe circuitul Magny-Cours, marcând ultima dată când a fost desfăşurată pe configurația originală.

Sesiunea de calificări pentru MP al Franței a fost una plină de evenimente, în care 3 piloți nu au putut stabili un timp. Un accident puternic nu i-a permis lui Giancarlo Fisichella înregistrarea unui tur rapid pe motiv medical, iar cele două monoposturi Arrows nu au intenționat să stabilească un timp competitiv din cauza unor neînțelegeri cu sponsorii. Heinz-Harald Frentzen şi Enrique Bernoldi şi-au făcut sporadic prezența pe circuit, pentru a satisface condiția de a participa în cursă.

Cursa de duminică s-a desfăşurat în 72 de tururi, circuitul având lungimea de 4.25 kilometri. Prima poziție a fost ocupată de mai mulți piloți pe parcursul celor 305 kilometri ce trebuiau parcurşi. Juan Pablo Montoya şi Kimi Raikkonen au condus grila o mare parte a cursei, însă Michael Schumacher a preluat conducerea din turul 68 şi a câştigat la o distanță de 1.104 secunde față de “Ice Man”. Al treilea şi ultimul loc de pe podium a fost ocupat de către colegul pilotului finlandez, David Coulthard.

Recordurile stabilite de Michael Schumacher

Sezonul din 2002 a campionatului mondial de Formula 1 s-a dovedit ca fiind unul dominant pentru Ferrari, piloții aducând acasă 15 victorii din cele 17 curse participate și doborând recorduri stabilite în deceniul precedent. Michael Schumacher, septupul campion mondial, a câștigat 11 curse din cele 17, spărgând recordul anterior de 9 victorii, ce a fost deținut chiar de campion(1995,2000,2001) și de Nigel Mansell(1992).

Maestria și legenda „Baronului Roșu” a fost demonstrată prin terminarea fiecărei curse din cele 17 pe podium, Schumi setând un record de 100% apariții pe podium într-un sezon. Pilotul a obținut 11 victorii, 5 finișuri pe treapta de mijloc a podiumului și unul singur pe locul 3. Acesta va crea și va doborî încă trei recorduri în acest sezon, a celui mai scurt timp în care un pilot a câștigat campionatul, cel al numărului de puncte între campion și concurentul de pe locul 2( 67 puncte între Schumacher și Barrichello) și cel de cele mai multe curse consecutive în care doi coechipieri au terminat 1-2( 15, Brazilia-Japonia).

Share:

administrator

Inginer în formare care a descoperit pasiunea pentru Formula 1 în timpul pandemiei de coronavirus. Visează să facă parte din Marele Circ în viitor, iar proiectul Parc Ferme România este primul său pas în carieră. Marele Premiu de la Sakhir din 2020 l-a ținut cu sufletul la gură și a fost cursa pe care nu o va uita niciodată.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *