Punctele de penalizare sunt probabil cea mai mare temere a unui pilot, iar dacă acestea încep să se adune, reprezintă o problemă pentru şoferul în cauză.

Punctele de penalizare sunt acordate piloților dacă încalcă regulamentul FIA. Acestă încălcare de regulament poate reprezenta o coliziune, ignorarea steagurilor, pilotarea cu viteza prea mare sub Safety Car sau Virtual Safety Car etc. Când un pilot primește un punct de penalizare, acesta rămâne pe licența sa de pilot timp de un an înainte să expire. La acumularea a 12 puncte de penalizare în decursul a unui an (nu a unui sezon), aceasta implică o interdicție de cursă.

Până acum, niciun pilot nu a strâns suficient de multe puncte de penalizare pentru a declanșa o interdicție de o cursă. Sebastian Vettel și Romain Grosjean au fost cel mai aproape de a se alege cu o interdicție.

Ce fel de penalizări și contravenții mai sunt acordate de FIA ?

Comisarii FIA au o serie vastă de penalizări și contravenții ce pot fi oferite. Piloții pot fi avertizați de 2 ori pentru evenimente minore, dar dacă încalcă regulamentul pentru a 3-a oară consecutiv, din motive de pilotaj aceștia pot primi chiar și 10 locuri penalizare pe grilă. Vom enumera câteva care sunt mai des întâlnite în Marele Circ.

Probabil cele mai întâlnite penalizări sunt cele de 5 si 10 secunde acordate în timpul unei curse. Acestea se pot servi de către pilot prin pura staționare în timpul unui pit stop (stop-and-go) sau scăderea timpului dupa trecerea liniei de start-sosire.

Linia boxelor reprezintă singurul loc de pe circuit unde există o limită de viteză. Limita este de 80 km/h, iar depășirea acesteia reprezintă o contravenție de 100 euro per km/h depășit.

Ce piloți au puncte de penalizare, pentru ce au fost luate și când expiră ?

Piloții Ferrari împreună cu Mick Schumacher nu dețin niciun punct de penalizare în momentul de față.

Max Verstappen, Pierre Gasly și Lance Stroll sunt fruntașii clasamentului acumulând 7 puncte. Ultimele puncte acumulate de către Max Verstappen urmează să expire la sfârșitul anului 2022, cât despre Lance Stroll, acestuia îi vor expira ultimele puncte în luna aprilie 2023. Pierre Gasly a reușit să aibe 2 abateri de la regulament în ultima cursă, acestea aducându-i 3 puncte de penalizare pentru coliziunea cu Sebastian Vettel și încălcarea limitelor circuitului de mai multe ori.

Yuki Tsunoda, Fernando Alonso și Alex Albon au fiecare câte 6 puncte, fiecare din diverse motive și abateri de la regulament. Alex Albon a fost ultimul penalizat cu 2 puncte la Marele Premiu al Austriei. Aceasta a determinat alt pilot sa iasă de pe circuit.

Esteban Ocon este singurul în momentul de față care deține doar 4 puncte de penalizare, ultimul punct acordandu-i-se în Monaco pentru coliziunea cu Lewis Hamilton.

George Russel și Valterri Bottas însumează fiecare 3 puncte de penalizare. Russel, în ultima etapă, a cauzat o coliziune cu Sergio Perez, determinându-l să abandoneze cursa.

Lewis Hamilton, Daniel Ricciardo, Guanyu Zhou și Kevin Magnussen dețin fiecare câte 2 puncte de penalizare. Ultimele fiind luate în Austria de către Zhou pentru încălcarea repetată a limitelor circuitului.

În încheierea clasamentului cu un punct îi avem pe Sergio Perez, Lando Norris, Sebastian Vettel și Nicholas Latifi.

Share:

author

Pasiunea pentru sportul cu motor a debutat de la o vârstă fragedă. Curiozitatea funcționării unui monopost și înțelegerea ingineriei din spatele performanței acestuia l-au determinat să urmărească constant Formula 1. Lupta acerbă dintre piloți l-a făcut să înțeleagă că talentul înzestrat al persoanei care este în control poate face diferența pe linia de start, iar mai apoi pe grilă.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *